2011 m. spalio 18 d., antradienis

OBUOLŲ PYRAGAS SU UŽPILU

Nedrįsau versti pavadinimo iš rusų kalbos, nes tikrai nežinau, ką jis reiškia... Bet tai nėra svarbu, nes pyragas tiesiog tobulas, lengvas, tirpstantis. Ilgai ruošiausi jį kepti, bet vis atidėliodavau, pasirodo, be reikalo- jei tik kada kepsiu pyragą su obuoliais, rinksiuosi šį, nes nieko nėra maloniau nei stebėti valgančiųjų veidus :)
Receptas ir eiga čia.
Nieko beveik nekeičiau, tik pamažinau sviesto kiekį ir tikrai jo ten nepritrūko. Obuolius geriausia rinktis antaninius arba bet kokius kitus, rūgštesnius. Taigi, nedaug pastangų reikalaujantis pyragas, o rezultatas- stulbinantis.
Pagrindui:

2 puodeliai miltų,
100 gr sviesto,
100 gr grietinės (18 proc.),
1 šaukštelis kepimo miltelių.
Sviestą išlydžiau mikrobangėje ir, kai pravėso, supyliau į miltus bei sudėjau likusius produktus. Užminkiau nekietą tešlą. Ji jau iš karto nelimpa prie rankų. Padėjau į šaldytuvą.


Įdarui:

8 vidutiniai obuoliai,
200 gr grietinės (18 proc, arba dar liesesnės),
2 kiaušiniai (maži),
200 gr cukraus,
1 šaukštelis vanilinio cukraus,
2 valg. š. miltų.
Obuolius supjausčiau labai plonai bulvių skustuku.
 Užpilui mikserio pagalba suplakiau kiaušinius su cukrumi ir vanile, sudėjau grietinę, miltus ir gerai išplakiau, kol ištirpo cukrus ir išsimaišė miltai.

Apvalioje formoje (26 cm) paskirsčiau tešlą ir užkėliau 'bortelius' apie 2 cm. Paskleidžiau obuolius, supyliau užpilą ir kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. Tačiau reikia stebėti- pyragas bus gatavas, kai švelniai paruduos viršus.
Mes, aišku, ragavome dar šiltą, bet primygtinai rekomenduoju kažkaip atsispirti pagundai ir jau pravėsusį padėti į šaldytuvą kelioms valandoms, kad pilnai atvėstų- skonis maloniai nustebins dar kartą.

4 komentarai: