2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

GULIAŠO SRIUBA, ARBA ZUPA GULASZOWA

Keletą kartų teko būti Lenkijoje - ir artimesnėje, ir tolimojoje. Niekada nepraleidom progos sustoti kavinukėse pakelės ir paragauti guliašo sriubos, o lenkiškai- "Zupa Gulaszowa". Tad, iš savo patirties, bei pasitikslinusi lenkiškuose kulinarijos puslapiuose, pabandžiau pagaminti kažką panašaus ir namuose. Beje, kiek gilinausi į receptus, tai be pagrindinių , būtinų produktų , dedama dar daug ko, pagal skonį: tai ir pievagrybiai, ir pupelės virtos, šparaginės pupelės....Ir būtinai būtiniausiai- minkšta apvali bandelė prie sriubos. 
Mano variantas bus tas 'pagrindinis' , o papildomai įdėjau tik marinuotą agurką, nes labai patiko sriuba su juo. Šiaip sriubą reikia virti su jautiena, bet aš jos nelabai mėgstu, todėl rinkausi kalakutieną ir neapsirikau. Bandelių radau netoliese esančioje kepykloje.
Taigi, soti, skani, aštri sriuba, beveik kaip Lenkijos užeigose, bet...pas mane skaniau :)
1,5 l vandens
0.5 kg kalakutienos kumpio
1 didelė morka
2 svogūnai
2 skiltelės česnako
3 nedidelės paprikos
1 marinuotas agurkas
4-5 nedidelės bulvės
200 ml pomidorų tyrės (tiks ir kokybiškas padažas)
1 v.š. miltų
Druska, pipirai- 0,5 a.š.
Lauro lapelis
Prieskoniai guliašui (manieji iš Lenkijos, bet yra ir pas mus) 1 a.š.
Aliejaus kepimui 

Mėsą supjaustyti nedideliais kubeliais. Morką ir agurką pusžiedžiais, paprikas- kvadratėliais, o svogūną su česnaku smulkiai sukapoti. Bulves- nedideliais kubeliais.
Įkaitintoje keptuvėje aliejuje ant didelės  ugnies apkepti mėsą ir sudėti į verdantį vandenį. Įmesti lauro lapelį, pasūdyti truputį ir virti apie 30 min (jei tai būtų jautiena, virti reikia valandą ). Tada tik dėti daržoves:
Toje pačioje keptuvėje apkepinti svogūnus, česnakus ir morkas, sudėti į puodą, o taip pat paprikas ir bulves . Virti dar mažiausiai 30 min, kol bulvės suvirs beveik. Suberti marinuoto agurko griežinėlius ir dar pavirti 5 min.
Tada sudėti prieskonius guliašui, pipirus, jei norisi- čili pipiro. Pomidorų tyrėje išmaišyti miltus ir sudėti į puodą, gerai išmaišyti. Sriuba bus ganėtina tiršta, bet ne kaip guliašas. Vis pamaišant užvirinti ir po poros minučių išjungti, šiltai užkloti ir kentėti dar pusvalandį, kol sriubytė susigulės, pailsės...
Skanaus!!!

5 komentarai: