2011 m. spalio 19 d., trečiadienis

NAMINIS LAVAŠAS

Labai mėgstu lavašą bei įvairius užkandžius su juo. Tačiau, parduotuvėse brangokas, o ir neretai vieno neužtenka. Todėl rusų forumuose, kur visada pilna visokio gėrio, radau ir lavašo receptą. Ne vieną, tačiau esmė visų ta pati, skiriasi tik detalės.... Aš pasirinkau sau priimtiniausią variantą, na, kaip visada- minimum pastangų, maksimum rezultatas. Ir man pavyko !!!

6 lavašams reikia:

Miltų 300 gr
Sviesto 50 gr (tirpinto)
Mielių 0,5 pak.
Cukraus 1 a.š
Druskos 0,5 a.š.
Vandens apie 150 gr.

Mieles ištrinti su cukrumi, užilti šiltu vandeniu, įberti miltų šaukštą ir palikti, kad pakiltų. Tada supilti į miltus, kur jau sudėtas sviestas, ir pilant po truputį vandenį , užmaišyti tešlą. Ji neturi būti kieta, bet ir prie rankų nelipti. Minkyti sąžiningai apie 10 min.
Užkloti ranšluostėliu ir palikti šiltai pakilti.

Tuo tarpu pasiruošiame kitus rakandus: sausą didelę keptuvę (pas mane Bialetti, iš Maximos, ta didžioji-troškintuvas), didelį dubenį su vėsiu vandeniu šalia keptuvės.
Tešlą dar kartą perminkyt ir padalinti į 6 vienodus gumulėlius. Kiekvieną jų kočioti ant miltuoto paviršiaus labai labai plonai, kiek įmanoma, kad tik galima būtų nesuplėšant į keptuvę pernešti.
Keptuvę gerai įkaitinti ir dėti lavašą. Kepti neilgai, kai tik vos pagelsta, versti ir pakepti kitą pusę.

Tada staigiai išimti, merkti į dubenį su vandeniu, ištraukti ir padėti ant stalo tik tol, kol įdėsime keptuvėn kitą lavašą.
Sudrėkintą lavašą sulankstyti kaip foto viršuje.
Drėkinti būtina, nes vėliau jie bus kieti ir sulūš.
Taip iškepame visus lavašus. Paliekame juos atvėsti, pailsėti, sugerti vandenuką. Ko pasekoje jie tampa elastingi- vyniok kaip nori :)

Mes valgėme su kepta vištiena, kopūstais, pomidorais, agurkais , svogūnais ir česnakiniu majonezo padažu.
Laimei, turiu tarybinę vaflinę, tokią kaip kebabinėse naudoja, tad buvo puiki proga ja pasinaudoti vėl:

13 komentarų:

  1. Kristina, visų pirma, sveikinu su blogo atidarymu!!! Lavašas atrodo labai skaniai ir taip paprasta jį pagaminti. Seniai žiūrėjau tą patį receptuką, bet vis neprisiruošiau išbandyti :) Sėkmės Tau!:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip suprantu, mielių pakeliai ne visi standartiniai būna? Kalbate apie sausas mieles? Kiek maždaug g. ?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Akvile, standartinio 7 gr pakelio tikrai pakaks :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dar zinau labai gera idara: majonezas, spinatai, vici pirsteliai, plonai pjaustytas agurkas.Labai derinasi, skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. geras receptas , kepiau nuosavam Tandyr'e : http://www.varena.info/naujienos.php?readmore=498
    skonis-pasaka,
    aciu

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, sudominote savo receptuku, nusipirkau slapiu mieliu, o kiek ju deti?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dekit 20 gr. Arba trecdali pakelio. Sekmes :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, noriu ir aš pasidalinti įspūdžiais po šių lakštų gamybos. Gaminau pagal recepta, naudojau 7 gr. sausų mielių. Kildinau keleta valandų vis perminkydama tešlą. Rezultatas: išejo 6 lakštai, bet skonis...labiau priminė mielines bandeles, nei lavašą. Galbūt mielių reikėtų mažiau. Apskritai kirba mintis, ar įmanoma namų sąlygomis padaryti tokio skonio, kaip iš parduotuvės. Gal dar kas žinote kokių patikrintų lavašo receptų?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Galima lavašą daryti ir be mielių:
    350 g miltų
    150 ml karšto vandens
    0,5 a. š. druskos
    2 v. š. aliejaus
    gerai išminkyti, uždengus palaikyti 30 min.
    Padalinti į apie 7 gabaliukus.
    pabarsčius miltų plonai iškočioti ir kepti tiesiai ant kaitlentės arba keptuvėje be riebalų kol pagels viena ir kita pusė,po to apipurkšti vandeniu ir dėti į politileninį maišelį.

    AtsakytiPanaikinti