2012 m. liepos 26 d., ketvirtadienis

MOCARELA SU KUMATO POMIDORAIS

Paprasta, kaip du kart du, bet skanus užkandis - garantuotas ir be jokio vargo:)
Kumato pomidorai yra švelnesni, saldesni nei įprasti raudoni, todėl bėriau ant jų kiek daugiau druskos ir pipirų, bet čia jau skonio reikalas.
Dviemas asmenims:

Rutuliukas mocarelos
Pora Kumato pomidorų
Žiupsnis šviežio baziliko
Druskos
Keturių pipirų mišinio (šviežiai malto)
Ypač tyro alyvų aliejaus šlakelis.
Sūrį supjaustyti ratukais, pomidorus- taip pat. Sudėlioti lėkštėje, berti baziliko, gardinti druska ir pipirais, pašlakstyti aliejumi. Skanumėlis :)

KIAUŠINIS DUONOJE SU ŽALIOMIS SALOTOMIS

Juk kartais labai norisi palepinti savo antrąją pusę- ryte antešti kavos ir skanius, lengvus pusryčius:)

1 vnt. Kiaušinis
1 arb. šaukštelis grietinės
1 sauja salotų lapų
1 vnt. Sumuštinių duonos riekė
1 sauja Laiškų ir krapų
- Druska
- Pomidoro papuošti, nebūtinai.
-  Agurkai
Pirmiausia pasigaminame žaliasias salotėles iš salotų lapų ir žalumynų bei agurko. Gardiname grietine ir druska.
Sumuštinių duonos riekelės viduriuką išspausti stikline. Keptuvę įkaitinti be jokių riebalų, dėti riekelę ir palengva į ja įleisti kiaušinį, kad jis 'neišplauktų' iš riekelės. Kepti, kol apačia sukietės, pabals, tai matosi. Tada mentele atsargiai apversti ir atidžiai žiūrėti, kaip kepa, kad neperkeptų- trynys turėtų likti kiek skystas.

Į lėkštę dedame salotas, riekelę su kiaušiniu. Tik tada kiaušinį pabarstome druska pagal skonį, nes kepant kiaušinių nerekomenduojama sūdyti, o tik iškepus.
 Puošiame širdele iš pomidoro, padarome mėgiamos kavos ir mėgaujamės gražiu rytu , geru maistu ir miela kompanija;)

SŪRIO KREPŠELIAI SU TUNU

Žinau, kad jau daugelis yra išbandę šiuos puikiuosius krepšelius- stalo gražuolius. Juos gaminti siūloma iš Džiugo sūrio, tačiau ne ką prastesni gaunasi ir iš pigesnio, tereikia išsirinkti kiek kietesnį, pvz, Gouda. Įdarus galima pasirinkti įvairiausius- su kumpiu, kiaušiniais, riešutais ir vynuogem, na , kiek fantazija leidžia.
Prireiks nesvylančios keptuvės, idealu, jei tai bus keramikinė. Tada kelių taurelių, tiek, kiek telpa sūrio blynukų į keptuvę bei šių produktų:
- Svogūno raudono
-Pomidoro
- Majonezo
-Sūrio Gouda
-Tuno savo sultyse

Sūrį sutarkuojame per 'morkų' tarką. Keptuvę įkaitiname ir beriame po žiupsnį sūrio, paskleidžiame lengvai.

 Kai pradeda lydytis, nukeliame.
Palaukiame kol pravės, bet bus dar pakankamai karšti blynukai. Tada, labai atsargiai , atkeliame kraštelius ir nuimame blynuka, greit perkeliam ant apverstos taurelės, pirštais prispaudžiame šonus ir paliekame, kol pilnai atvės.

Nuimame, jie jau formos nepraras.
Įdarą galimą dėti kokio širdis geidžia, bet labai skanus ir šis:
 svogūną sukapojame, tuną nusunkiame. Į krepšelį dedame svogūno, majonezo, tuno, pomidoro gabaliuką...
Skanaus!

PIKANTIŠKI SILKĖS SUKTINUKAI MARINATE

Marinatas silkutei gavosi tobulas- aromatingas, pikantiškas. Pagrindiniu 'smuiku sugrojo' gvazdikėliai. Be jų čia- niekaip, kaip ir be medaus. Apskritai, siūlau nieko neišimti ir nekeisti proporcijų, nes visko čia buvo kaip tik. Paprikos irgi buvo ne paskutinėje vietoje-pridavė papildomo aromato ir skonio. Taigi, mano šaunioji silkutė:
50 ml Obuolių actas
2 vnt. Lauro lapai
0,5 vnt. Morka
2 vnt. Gvazdikėliai
1 vnt. Svogūnas (baltas)
0,5 vnt. Paprika
4 vnt. Pipirai (juodieji)
200 ml Vanduo
2 arb. šaukštelis Medaus
4 vnt. Silkės file

Pirmiausia pasigaminame MARINATĄ (jį naudoju eilę metų, pats skaniausias, kiek teko ragauti): vandenį su actu pastatome virti ir sudedame lauro lapus, gvazdikėlius, griežinėliais pjaustytos morkos pusę, pipirus. Kai tik užverda, išjungiame ir paliekame pravėsti. Į dar šiltą marinatą sudedame medų ir išmaišome.

Silkutės file įstrižai laikant peilį perpjauti išilgai, gausime 8 ilgus gabalėlius. Tada plonais šiaudelias supjaustome papriką ir svogūną ir po keletą šiaudelių įvyniojame į file (kuo daugiau- tuo geriau). Susmeigiame smeigtuku, statome į gilesnį indą , likusį svogūną sudedame šalia ir užpilame pilnai atvėsusiu marinatu su visais prieskoniais.
Laikome mažiausiai 3 val, o geriau- per naktį. Aromatas nepaprastas, gvazdikėliai ir paprika labai dera čia. Patiekiame su virtomis bulvėmis arba tiesiog juoda duona.
SKANAUS!

RYŽIŲ IR KRABŲ SALOTOS "DOVANA"

Receptas žinomas iki skausmo ir , ko gero, visiems pabodęs. Tenoriu pasidalinti salotų puošimo idėja, kuri mane labai sužavėjo, o ir komplimentų sulaukė iš svečių:)

Receptą kartoju tik dėl tvarkos:
100 g Kukurūzai (skardinėje)
200 g Majonezas
150 g Ryžiai (ilgagrūdžiai)
100 g Agurkai
200 g Krabų lazdelių
1 vnt. Kiaušinis
- pagal skonį Druska, pipirai

Ryžius išvirti, perplauti šaltu vandeniu, palikti nusivarvėti, kad neliktų beveik drėgmės. Krabų lazdeles supjaustyti, sukapoti kiaušinį, kubeliais supjaustyti agurką. Viską dubenyje sumaišyti su majonezu, ryžiais ir prieskoniais. Sudėti į apvalų dubenėlį , gerai paspaudžiant, palikti trumpam šaldytuve.
Iš ilgojo agurko daržovių skustuku išpjauti ilgas juosteles papuošimui-kaspinui.
Mišrainę atsargiai iškrėsti ant lėkštės, dvi agurko juostas sukryžiuoti ant viršaus, iš kitų lengvai sukti apvalius suktinukus ir formuoti kaspiną. Atrodo super puošniai bet kokioms salotoms :)
Skanaus:)

SILKĖS BOKŠTELIAI

1 vnt. Svogūnas (baltas)
1 valg. šaukštas Grietinės
2 vnt. Pomidorai
3 valg. šaukštas Majonezo
2 vnt. Kiaušiniai virti
1 vnt. agurkas
- pagal skonį Krapai, svogūnų laiškai
1 vnt. Silkės su galva.
Proporcijos nurodytos dviems bokšteliams.
Silkę išdarinėti, nuplauti. Visas daržoves ir kiaušinius supjaustyti kubeliais.
Padažui sumaišyti majonezą su grietine ir suberti smulkiai kapotus laiškus ir krapus, išmaišyti.
 Paimti žemas "viskio" stiklines, patepti labai plonai iš vidaus majonezu (lengviau paskui bokštelis išslys iš jos) ir sluoksniuoti: baltymai, silkė, majonezas, svogūnai, tryniai, majonezas , agurkai, majonezas. Sluoksnius lengvai paspausti ir palikti šaldytuve nors pusvalandžiui. Tada išversti į lėkštę, uždėti kubeliais pjaustyto pomidoro, puošti petražolės ar krapo šakele.
Labai labai skanu, rekomenduoju :)

UŽKEPTOS BULVĖS SU MĖSA IR SŪRIU


1 vnt. Pomidoras
100 g Fermentinio sūrio
4 vnt. Didelių bulvių
200 g Virtos kiaulienos

Bulves labai gerai nuplauti ir išvirti su lupena. Kai atvės, atsargiai šaukšteliu išskobti vidurį. Mėsą supjaustyti kubeliais ir dėti į bulves, berti tarkuotą sūrį, dėti po pora rieklių pomidoro. Jei norite, ant sūrio dar galima uždėti majonezo, bet man jo nelabai ten trūko.
Užkepti orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol sūris išsilydys.
Skanaus.

MALTOS MĖSOS KEPSNYS "LIZDAS"

Šio patiekalo idėja yra mano sugalvota, tačiau nei padažas, nei pats kepsnys nenuvylė. Atvirkščiai- buvo puikus atradimas naujo daržovių padažiuko, kurį galima laisvai valgyti tik su koše:)

4 valg. š. Džiūvėsėlių
1 vnt. Morka
4 valg. š. Kukurūzai (skardinėje)
1 arb. š. Garstyčios
2 vnt. Svogūnai
- pagal skonį Raudonėliai
3 valg. š. Pomidorų padažo
2 vnt. Pomidorų
500 g Maltos kiaulienos su jautiena
1 vnt. Kiaušinis
1 valg. š. grietinės
- pagal skonį Druska, pipirai, sojų padažas
0,5 puodelio Vandens
Bulvių košės

Pirmiausia išsivirti bulvių košę ,kaip kas mėgsta.
Maltą mėsą suminkyti su džiūvėsėliais, vienu kapotu svogūnu, kiaušiniu, druska ir pipirais. Formuoti drėgnomis rankomis kiaušinio dydžio ir formos kukulaičius. Juos apkepti ant didesnės ugnies keptuvėje be papildomų riebalų.

Išimti ir iškart į tą pačią keptuvę berti kitą kapotą svogūną, po kiek laiko- morkas sutarkuotas, tada pomidorus smulkiai pjaustytus , berti kapoto raudonėlio žiupsnelį. Daržoves kepti, kol morkos suminkštės, berti kukurūzus.

Tada ant daržoviu dėti pomidorų padažą, sojų padažo šlakelį, grietinę, garstyčias, pilti vandens, išmaišyti ir sudėti kukulaičius. Troškinti ant mažos ugnies apie 20 min.

Bulvių košę krėsti į lėkštės vidurį, šaukšto pagalba padaryti įdubimą, kaip 'lizdą'. Į jį pirmiausia dėti kelis šaukštus padažo ir pora kukulaičių ant viršaus.
 Skanaus lizdelio:)

VIŠTIENA SLUOKSNIUOTOS TEŠLOS MAIŠELYJE

Gražus ir skanus vištienos patiekalas maloniai nustebinęs šeimyną, nes pats tešlos maišelis gavos labai skanus. O ką jau kalbėti apie minkštutę mėsytę viduje. 

6 vnt. Vištos blauzdelių
1 valg. šaukštas Sviesto
1 vnt. Svogūnas
1 vnt. Sluoksniuotos bemielės tešlos
50 g Fermentinio sūrio
- pagal skonį Prieskonių vištienai
5 valg. šaukštas Žirnelių šaldytų
2 puodelis Bulvių košės (gali būti ir vakarykštė)

Blauzdeles ištrinti prieskoniais ir kepti apie 30 min iš visų pusių, kol bus beveik gatavos. Palikti atvėsti.
Išsivirti bulvių košę , atvėsinti, sumaišyti su tarkuotu sūriu. Svogūną pakepti svieste, berti šaldytus žirnelius, pakaitinti, kol atitirps ir sušils. Visa tai sudėti į košę ir išmaišyti .
 Sluoksniuotą tešlą atšildyti. Kiekvieną lakštelį pjauti pusiau, dar kiek pakočioti, kad būtų didesnis. Į vidurį dėti šaukštą bulvių masės, statyti apkeptą šlaunelę, suimti gražiai kraštelius nepalikenat tarpų , dar viršuje ranka gerai paspausti 'maišelio' viršų ir surišti nestipriai siūlu.

Kepti 180 laipsnių orkaitėje kol maišelis bus gražiai rudas. Nuimti siūlą, patiekti su daržovėmis.

ŽUVIES KEKSIUKAI

Labai ačiū Daivai ir jos Virtuvės Kertelėms už puikų žuvies patiekalo receptą. Keksiukai gavosi skanūs, aromatingi ir gražūs.

500 g. Žuvies maltos (pvz, lydeka, menkė...)
3 valg. šaukštas Džiūvėsėlių
1 vnt. Morka
3 valg. š. Kukurūzų konservuotų
1 vnt. Kiaušiniai
1 valg. š. Raudonėlis (šviežias)
- pagal skonį sviesto
1 valg. š. Manu kruopu
1 valg. š. Krakmolo
- pagal skonį Druska, pipirai (baltieji)
3 saujos Žirnelių šaldytų

Gavosi 7 porcijos.
Susimalame file, suminkome kartu su kiaušiniu, krakmolu, džiūvėsėliais, kapotu svogūnu ir raudonėliais, manų kruopomis bei druska ir pipirais. Atidedame ,kol pasiruošime "karūną" iš daržovių mūsų keksiukams.
Daržovėms į keptuvę dedame trupinėlį sviesto ir pakepame kartu morką tarkuotą su žirneliais. Ragaujame. Kai žirneliai jau minkšti, saikingai pasūdome ir suberiame kukurūzus. Paliekame vėsti.
Faršą dedame į keksiukų formeles (pas mane jos didesnės nei standartinės, standarinės bus mažokos). Dedame ne iki pat viršaus, paliekame erdvės daržovių karūnėlei.
Orkaitę ikaitiname iki 170 l. ir pašauname žuvį. Kepame apie 15 min, ištraukiame ir dedame po šaukštą daržovių mišinio, kurį jau esame sumaišę su plaktu kiaušiniu. Tada vėl greitai dedame atgal į orkaitę ir kepame 10 min.